3. 1 Banken en de verklaring van erfrecht

Akte van overlijden; Verklaring van erfrecht;

Om na een overlijden de bankzaken van de overledene te kunnen regelen en zo nodig over het tegoed te kunnen schikken is in ieder geval een akte van overlijden nodig.

Is er sprake van een echtgeno(o)te of geregistreerd partner, er is geen testament en het tegoed is lager dan € 100.000,-- dan volstaat de akte van overlijden. De partner kan als enig erfgenaam de bankzaken afhandelen.
In alle andere gevallen is de aangewezen executeur of de erfgenaam de bevoegde persoon. Dan is er naast de akte van overlijden ook een verklaring van erfrecht nodig. Een verklaring van erfrecht geeft aan wie de erfgenamen zijn. Met deze verklaring kan een erfgenaam het recht aantonen op het banktegoed van de overledene.
Hoewel banken op basis van dezelfde wettelijke regels werken, is het aan te raden te informeren over het afhandelen van de bankzaken bij de betreffende bank. Zeker als er naast de lopende rekening ook deposito's, effecten etc. lopen. Bij de meeste banken is een folder te verkrijgen met informatie voor de nabestaanden, men kan natuurlijk ook persoonlijke informatie verkrijgen.


  3. 2 Verschil machtiging aan de bank en machtiging tot automatische incasso- betalingen

Automatische incasso;
Het verschil tussen een automatische betaling via de bank en een automatische incasso zit in wie de machtiging heeft ontvangen. Heeft de rekeninghouder de bank gemachtigd en daarmee opdracht gegeven tot een periodieke overschrijving /betaling op rekening van een derde, dan kan de bank deze ook stopzetten op verzoek van de rekeninghouder.

Een machtiging tot automatische incasso betekent dat de rekeninghouder het bedrijf of organisatie machtingt om regelmatig aan hen verschuldigde bedragen van uw rekening af te schrijven. Bijvoorbeeld de betaling van water, gas en/of tijdschrift-abonnementen. Het stopzetten van deze 'betalingen' moet via het intrekken van de machting tot automatische betaling bij het betreffende bedrijf of organisatie.


3. 3 Pincode

Het is zeer aan te raden een pincode nergens in te vermelden, ook niet ten behoeve van nabestaanden. De pincode is namelijk rekening en persoonsgebonden. Het bekend zijn en/of maken van de pincode in welke vorm en aan wie dan ook, kan leiden tot misbruik. Als er een en/of rekening is dan beschikt de andere mederekeninghouder immers al over een eigen pincode/pas t.b.v. de gezamenlijke rekening. Hij of zij heeft de pincode dan ook niet nodig. Is er een gemachtigde, dan moet er rekening mee gehouden worden dat machtigingen direct na overlijden van de rekeninghouder vervallen.

Terug naar inhoudsopgave Na een overlijden
Terug naar inhoudsopgave
Uitvaart encyclopedie

 

 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.